Marktplaatsen lexicon

door | 31/05/2023 | Marketplaces

Enkele vaak gebruikte termen helder uitgelegd

Wie marktplaatsen gebruikt als een verkoopkanaal voor producten, wordt om de oren geslagen met jargon en afkortingen. MJco’s marketplace specialist Marijn Van Daele zet ze voor jou in een handig lijstje, inclusief de betekenis in verstaanbare taal.

Let’s go!

 

Ben je nog niet aan het verkopen op Amazon maar zou je dat wel heel graag willen? In het gratis e-book “Starten met verkopen op Amazon” geeft Marijn jou alle handvaten voor een succesvolle start op marktplaatsen. Druk op de onderstaande knop en download je handleiding.

Vector orange 2

3PL

3PL of Third Party Logistics is een term die wordt gebruikt om de outsourcing van logistieke diensten aan te duiden. Met andere woorden: de verkoper gebruikt een externe partij voor de logistiek zoals transport, opslag, distributie, voorraadbeheer en/of orderverwerking. 

A+ content

Dit is een premium contentfunctie van Amazon die verkopers kunnen gebruiken om productpagina’s te optimaliseren.

ACoS

ACoS is een term die specifiek wordt gebruikt in de context van adverteren op Amazon. Het staat voor Advertising Cost of Sales: de advertentiekosten als percentage van de omzet die een verkoper behaalt dankzij advertenties.

Amazon FC

Amazon Fulfilment Center is een distributiecentrum van Amazon waar de producten van verkopers worden opgeslagen en verwerkt.

Amazon Prime

Dit is een abonnementsservice van Amazon die klanten toegang geeft tot snelle verzending, gratis verzending en andere voordelen. Amazon Prime-leden profiteren van gratis verzending op bepaalde producten en krijgen ook toegang tot de Amazon streamingdienst voor video’s, muziek en e-books.

ASIN

ASIN of Amazon Standard Identification Number is een uniek identificatienummer dat wordt toegekend aan elk product dat wordt verkocht op Amazon.

Bol Select

Bol Select is de abonnementsservice van bol.com. Het geeft klanten toegang tot snellere bezorging en andere voordelen, zoals gratis verzending en gratis retournering. Bol Select-leden betalen jaarlijks of maandelijks een  bedrag als abonnementsbijdrage en krijgen vervolgens toegang tot deze voordelen wanneer ze producten kopen op bol.com.

Brand store

Dit is een functie van Amazon waarmee merken hun eigen pagina’s maken om hun productaanbod te presenteren. Brand Stores bieden verkopers de mogelijkheid om hun merkverhaal te vertellen en hun producten te presenteren op een aantrekkelijke en gepersonaliseerde manier.

Broad match

Advertenties worden weergegeven wanneer de zoekopdracht gerelateerd is aan het ingestelde zoekwoord, zelfs als het niet exact hetzelfde is. Dit omvat synoniemen, spelfouten, meervoudsvormen en gerelateerde termen.

BSR

BSR of Best Seller Rank is een maatstaf voor de populariteit van een product op Amazon.

BuyBox

Dit is de sectie op een productpagina op Amazon waar klanten direct een product kunnen kopen. Het is een competitieve positie waar verkopers om strijden. Als je de BuyBox hebt, vergroot de kans op verkoop exponentieel.

COGS

COGS of Cost of Goods Sold is een term die wordt gebruikt in de boekhouding en verwijst naar de directe kosten die worden gemaakt om een product te produceren.

Exact match

Advertenties worden enkel weergegeven als de zoekopdracht precies overeenkomt met het zoekwoord dat is ingesteld.

FBA

FBA of Fulfilment by Amazon is een dienst van Amazon waarmee verkopers hun producten opslaan in de magazijnen van Amazon en gebruik maken van Amazons logistieke netwerk om bestellingen te verwerken, te verpakken en te verzenden naar klanten.

FBM

FBM of Fulfillment by Merchant is een term die wordt gebruikt door verkopers op Amazon en verwijst naar het proces waarbij de verkoper zelf verantwoordelijk is voor de opslag, verwerking en verzending van de bestellingen naar klanten.

Keyword

Een “keyword” of zoekterm verwijst naar een woord of een zin die wordt gebruikt om een product te beschrijven en te categoriseren. Klanten tikken die in op de marktplaats om te zoeken naar producten. 

Keyword indexatie

“Keyword indexing” in de context van marktplaatsen zoals Amazon of Bol.com verwijst naar het proces waarbij de marktplaats de zoekwoorden (of zoektermen) identificeert die relevant zijn voor een bepaald product en deze koppelt aan dat product.

Koopblok

De Bol.com versie van de BuyBox (zie ook hierboven bij “BuyBox”)

Last mile delivery

“Last mile delivery” is een term die gebruikt wordt in de logistieke sector en verwijst naar de laatste fase van het leveringsproces, waarbij de producten worden vervoerd van het distributiecentrum of de opslaglocatie naar de eindbestemming (bijvoorbeeld het huis van de klant).

Local: land

“Local” kan in de context van Amazon worden gebruikt om te verwijzen naar een specifieke landelijke Amazon-website of Amazon-platform. Bijvoorbeeld, Amazon.com.be wordt beschouwd als de lokale Amazon-website voor België.

LVB

Logistiek via Bol. De FBA variant van Bol.com (zie ook hierboven bij FBA)

OSS aangifte

OSS (One Stop Shop) -belastingen zijn een nieuwe regeling die is ingevoerd door de Europese Unie om de btw-heffing te vereenvoudigen voor e-commerce bedrijven die goederen verkopen aan consumenten in andere EU-landen.

Met de OSS-regeling doen e-commerce bedrijven hun btw-aangifte in 1 EU-land, namelijk het land waar het bedrijf is gevestigd. Vervolgens wordt de btw verdeeld over de verschillende EU-landen waar de goederen zijn verkocht en wordt deze afgedragen aan de lokale belastingdiensten. Hierdoor hoeven bedrijven niet langer aparte btw-aangiftes te doen in elk EU-land waar ze verkopen.

Phrase match

Advertenties worden weergegeven wanneer de zoekopdracht het ingestelde zoekwoord bevat als onderdeel van een zin of uitdrukking. Er kunnen ook andere woorden voor of na het ingestelde zoekwoord worden opgenomen.

PPC

Pay Per Click. PPC is een vorm van online adverteren waarbij adverteerders (verkopers) betalen telkens wanneer een gebruiker (potentiële klant) op hun advertentie klikt.

Product review

Een review die door een consument is geschreven op productniveau. Daarin geven ze feedback over de eerste ervaring met het product. 

Reseller

Een “reseller” in de context van online marktplaatsen is een persoon of bedrijf dat producten koopt bij een fabrikant of groothandel en deze vervolgens doorverkoopt op een online marktplaats, zoals Amazon of bol.com. In het Nederlands wordt “reseller” vertaald als “doorverkoper” of “wederverkoper”.

Search term

Een zoekterm is een woord of zin die wordt ingevoerd in een zoekmachine om relevante resultaten te vinden. Bijvoorbeeld, als iemand zoekt naar “rode schoenen”, dan is “rode schoenen” de zoekterm.

Seller review

Een review geschreven door een consument op seller account niveau. Het gaat hier niet om een review van een product maar wel om feedback van de koper op de service van de verkoper.

SKU

Stock Keeping Unit. Het verwijst naar een uniek identificatienummer dat wordt toegewezen aan een specifiek product of een specifieke variant van een product.

Sponsored brand

Dit zijn advertenties die verkopers kunnen maken om hun merken te promoten op Amazon. Ze kunnen een merklogo, meerdere producten en een aangepaste slogan bevatten en worden weergegeven bovenaan zoekresultatenpagina’s.

Sponsored display

Dit zijn advertenties die verkopers kunnen maken om hun producten te promoten op en buiten Amazon. Sponsored Display-advertenties worden weergegeven op de detailpagina van vergelijkbare producten en op externe websites. Die externe websites maken deel uit van het Amazon Display-netwerk.

Sponsored products

Dit zijn advertenties die verkopers kunnen maken om hun producten te promoten op Amazon. Sponsored Products worden weergegeven op zoekresultatenpagina’s en op de detailpagina van vergelijkbare producten.

TACoS

TACoS is een term die specifiek wordt gebruikt in de context van adverteren op Amazon. Het staat voor Total Advertising Cost of Sales, ofwel advertentiekosten als percentage van de totale omzet (dus omzet gegenereerd door organische verkoop en advertenties op marktplaatsen).

Vine

Vine is een programma van Amazon waarbij geselecteerde klanten producten gratis mogen testen en beoordelen.

Vector orange 2